Friday, August 13, 2010

- petua memasak -

Salam..

syukur alhamdulillah..
masok ari nih da 2 ari ramadhan bermula..
mknanya, da 2 ari jgak la kta owg islam berpuasa..
korg posa x nih..?? hehe..
bak kata kawan ak.."GILA X PUASA..OF COS..!! " hahaha...
msti la puasa kn, lainlah kalo ....tetttt.. *paham2 sudaa.. ;))
so, bila 2 ari da puasa, terawih lak msti da msuk 3 ari kn..
alhamdulillah, ak da 3 ari berturut-turut g terawih..
yela, skunk ngah cuti kn..boley la beribadat lebey skit..
klaz pon cancel semata-mata nk kasi can kt bdak2 yg jauh blik kmpg..
tp of cos la klaz cancel kna gnti..GILA KAU XGANTI..
kalo xgnti klaz, mknanya repeat paper la sem dpan..
reason, xckup jam kredit...
huh, xmau aku.. rela gnti klaz dri repeat paper..
dri jdi senior sem dpan, truz jdi senior citizen,.haha
xrela eden nih haaa..~
kalo ikutkan, seminggu cuti nih, nk gk blik penang.. 
tp xley plak coz family xdak kt penang, tp ke perak..
kalo nk blik perak, kna nek 2 bas..truk la..
so, ak decide, xyah blik truz..
kn snang..jimat duit tket bas.. = )

so, back to psal petua memasak nih..
sepanjang minggu nih, dpatla ak masak tuk menu berbuka..
msa ari first klmarin, ak ngan kgkawan msak menu ayam msak kicap + terung goreng belacan + telur dadar dan air sirap limau ais.
nk kata sedap tu, boley jgak la kot..heee ;))
tp xla sesedap mcm yg slalu msak..
knapa..?? 
yela, slalu msak time xpuasa or bkn bulan puasa..
skunk nih bulan puasa, so xley nk rsa msakan yg kta msak tu sedap ke x..
cukup rasa ke x.. kn..?
then, ari nih plak ak ngan kgkawan msak sambal udang + sup cendawan + air tebu ngan air soya..
sma jgak, nk kata sedap tuh,. boley la kot. hehee ;))

alhamdulillah jgak la, 
tiap kali msak,still ag ckup rasa..
sebabnya..??
thanx to my mom n my grandmother for the petua..
hahahaha..ada la petua memasak nih..
petua nya senang jea..
waktu memasak tuh kn ada kuar asap kn..
*msti korg pelik bla ak ckp cmtu kn..??
msti la kuar asap kn..adooii~
apa pnya soklan la tu..
so, bila nk seasoning..*sory, terkeluar cooking term plak..
mksdnya, bila nk letak perasa * garam+lada or gula or sewaktu dgannya..
tgok asap yg kua dri kuali or periuk..
lepas letak perasa, tgok asap lgi sekali..
kalo asap yg kua tu da terkumpul ke tengah dan naik ke atas..
mkna nya perasa da ckup la..
kalo asap msih lagi keluar ketepi, mknanya kna letak lgi perasa..
tp jgn letak bnyk..tp terlebih plak..
haaa..kalo perasa terlebey letak, xdpat den nk nolong ni haaa...
tiada petua utk itu..hehehe..
so, hrap korg boley mncuba..
wahhh, mcm ak ksi resepi memsak lak..
padahal petua biasa2 jew..

* errmmm..otk da hang' skit da nih..
so, itu je kot setakat nih.. nti2 je la update blog nih ye..daaaa..salam.~

No comments: